So naložbe v času recesije smiselne?

Od začetka svetovne gospodarske krize nas mediji seznanjajo z zelo nespodbudnimi in pesimističnimi pogledi na razmere v gospodarstvu. Kot kaže, so se razmere vendarle pričele izboljševati, saj so osrednji svetovni indeksi v zadnjih treh mesecih dosegli izjemno, nekateri tudi več kot 30-odstotno rast.

Ali to pomeni, da je krize konec? Mnenja strokovnjakov o tem perečem vprašanju, na katerega vsi želimo pozitiven odgovor v najkrajšem možnem času, so zelo različna, razveseljivo pa je dejstvo, da so vodilne ameriške in evropske borzne hiše četrtek (9. 7. 2009) zaključile pozitivno, čemur pa žal ni sledil naftni trg. Zahodnoteksaška nafta se je namreč pocenila za 53 centov, severnomorska nafta brent pa se je po poročanjih ameriške tiskovne agencije AP pocenila za 20 centov. Tečaji delnic v Frankfurtu so v primerjavi s sredo pridobili več kot odstotek, v Londonu in Parizu pa je bil izkupiček nekoliko slabši, vendar pozitiven. Evropskim borzam sledi tudi ameriški Wall Street.
In kakšno je stanje na ljubljanski borzi? Prav tako, kot je svetovna gospodarska kriza v Slovenijo prišla z nekaj mesečnim zamikom, bo tudi rast prišla z zamikom, saj še kar prevladuje negativen trend. Pocenila se je večina delnic, največ sta v prejšnjem tednu izgubili delnici Cetisa in Center Naložb. Pocenile so se tudi delnice podjetja Žito, Nove KBM, Istrabenza, Mercatorja ter delnice podjetja Zvon Dva Holdinga. Po drugi strani pa so se podražile delnice Petrola, Luke Koper, delnice družbe KD ID ter delnice Maksime Holdinga, čeprav se razmere spreminjajo skoraj iz ure v uro (vir: www.dnevnik.si).
Kam torej naložiti denar, glede na dejstvo, da delnice nezadržno drsijo navzdol in so le redke tiste svetle izjeme s pozitivno rastjo? Zagotovo je za preudarno naložbo potrebno imeti prave informacije, saj vendarle gre za vaš dragocen denar, izjemno pomembnen za uspešno prodajo ali nakup pa je tudi pravi trenutek, ki ga je potrebno dobro načrtovati. Pri tem lahko seveda uporabite različne metode in orodje, najbolj uporabna in nazorna pa je grafična, oziroma tehnična analiza.
Finančni strokovnjaki in borzni posredniki kljub slabim poslovnim rezultatom še vedno svetujejo vlaganje v delnice, čeprav je vlaganje te vrste veliko bolj tvegano, kot na primer vlaganje v državne obveznice ali bančni depoziti. Menijo celo, da je ravno sedaj najboljši čas za vstop v svet trgovanja z delnicami. Edini, vendar zelo pomemben pogoj, pa je vlaganje na dolgi rok.
Jani Javornik, GDB, svetuje nakup delnic v podjetjih, ki poslujejo v bolj necikličnih panogah, kot sta farmacija in telekomunikacije, ter seveda nakup obveznic. Ravno nasprotno meni Gregor Grmek iz Ilirike, ki pravi, da so zanimive delnice družb iz cikličnih panog, vendar za borzne špekulante, v preteklosti pa so se kot donosna izbira izkazali ravno nakupi v obdobjih, ko je kriza najhujša. Jure Vrhunec iz Raiffeisen Bank meni, da je čas za vlaganja, ki so dolgoročna, vendar naj vlagatelji vlagajo postopno, saj se je tako lažje prilagoditi nihanju na borznih trgih (vir: www.cekin.si).
Presežek denarja pa seveda lahko vložite v nepremičnine, saj bi, glede na število podjetij, ki se ukvarjajo, oziroma je njihova primarna dejavnost poslovanje z nepremičninami, lahko rekli, da gre za zelo donosen posel. Vendar pa so se zadeve v zadnjem letu zelo spremenile,  nepremičninska podjetja pa je potrebno tudi razlikovati med seboj v registraciji dejavnosti na tista, ki predstavljajo agencijo za posredovanje v prometu z nepremičninami in na tiste, ki dajejo lastne nepremičnine v najem, saj trenutno ni pravi čas ne za nakup in ne za najem nepremičnine, ker bodo cene nepremičnin zagotovo padale še vse do konca leta, najemnine pa bodo rasle. Kdaj se bo trend padanja cen stanovanj in rasti nejemnin umiril, si ne upa napovedati nihče, zagotovo pa še ne do konca leta (vir: www.zurnal.si).
Kakorkoli se boste odločili pri vaši cenjeni naložbi denarja, se prej posvetujte s strokovnjakom. Dolgoročnih vlaganj se lotite premišljeno in potrpežljivo, osredotočite se na nekaj naložb in svojo pozornost namenite le tem, namesto da jo razpršite na preveč strani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *