Struktura spletne strani

struktura spletne straniKo se lotimo izdelave spletne strani (več informacij o poteku izdelave lahko dobite na strani http://spletnik.si/) moramo najprej vedeti kaj vse želimo na spletni strani izpostaviti in kaj želimo obiskovalcem ponuditi ter posledično določiti okvirne funkcionalnosti, ki bi jih naj spletna stran ponujala. Bodočo vsebino spletne strani moramo ustrezno grupirati – jo razdeliti v kategorije in podkategorije, saj želimo, da so uvrščene v neke logične celote.

Pri načrtovanju spletne strani je koristno narediti mrežno strukturo (wireframe), tako da bo podjetje, ki nam bo izdelalo spletno stran lažje ocenilo kako obsežna bo spletna predstavitev, kaj vse bo potrebno sprogramirati in seveda koliko časa bo potrebovalo za izdelavo spletne strani.

Na podlagi teh informacij vam bo lahko izdelovalec spletne strani predstavil ponudbo s končno ceno projekta. Wireframe je pomemben tudi zaradi tega, da se lahko že takoj na začetku na plastičen način pokaže kje na spletni strani bi naj kaj stalo, kako bo razvrščena vsebina in kako bodo potekali premiki obiskovalcev po spletni strani. Struktura spletne strani namreč določa kje bo glavna navigacija, kje se bo pojavil logotip podjetja, kaj vse bo v nogi spletne strani, kje na strani se bo pojavil npr. obrazec za naročanje na e-novice, kako bo razdeljena podstran, kje se bodo prikazale slike, kje na strani se bodo pokazale podkategorije, če bo vsebina razdeljena na glavne kategorije in podkategorije.

Na tako pripravljeno strukturo strani, ki jo bo odobril naročnik, se bo postavil dizajn. Običajno se naredi najprej dizajn home strani, ki nekako odraža oblikovno podobo celotne spletne predstavitve. Ko naročnik odobri ta dizajn, se izdelovalec spletne strani loti že oblikovanja podstrani in vseh ostalih grafičnih elementov, ki se bodo prikazali na vseh straneh spletne predstavitve.

Preberite za katere stvari morate poskrbeti, ko imate izdelano spletno stran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *