Uredite svoj delovni prostor po načelih feng šui

Za mnoge med nami je pisarna pravzaprav drugi dom, saj v njej preživimo vsaj tretjino dneva, pogosto pa še več. Zato je pomembno, da se v tem prostoru počutimo prijetno, saj bomo na ta način bolj produktivni in uspešni pri delu. Pri tem nam lahko pomaga feng šui. Feng šui (v prevodu veter in voda) je intuitivna in znanstvena tehnika urejanja stanovanja ali poslovnega prostora. Raziskuje zvezo med vidnimi in nevidnimi silami narave in temelji na dveh glavnih izhodiščih: ljudje smo produkt in odsev okolja, v katerem živimo, prostor in predmeti pa so živi, zahvaljujoč življenjski energiji, ki se imenuje qi. 3500 let staro tehniko feng šui so na začetku uporabljali na cesarskem dvoru za povečanje moči in bogastva, danes pa se po njej ravnajo številni vrhunski poslovneži. Poskusite tudi vi! Nekaj osnovnih načel feng šuija za ureditev vaše pisarne:

  • Miza, za katero sedite, naj ne bo na “prepihu” med vrati in oknom. Energija, ki bo “zdrvela” preko delovnega mesta, bo odnesla tudi vašo delovno energijo. Veliko več moči boste potrebovali, da bi kaj naredili, poleg tega pa se boste neprestano počutili “izpraznjene”, brez moči. V pisarnah, kjer je delovna miza postavljena na prostor direktno med vrata in okno, posebej če so vrata stalno odprta, je navadno velika fluktuacija zaposlenih. Ker se ljudje ne počutijo dobro, kmalu odidejo.
  • Sedite tako, da boste imeli hrbet zavarovan. Če za vašim hrbtom ni zidu, naj vas ščiti omara ali kak drug predmet. Zaščiten hrbet daje človeku občutek varnosti in lažje se posveti svojemu delu. Če delavci sedijo drug za drugim, brez vmesne zaščite, bodo naredili mnogo manj, kot bi sicer. Še posebej neučinkoviti pa bodo, če se med seboj ne razumejo dobro.
  • Najugodnejši položaj za delo je, da imate zaščiten hrbet in da s svojega sedeža vidite vhodna vrata. Tako boste lahko mirno delali. Če so vhodna vrata za vašim hrbtom, vas bo zmotil vsak premik vrat, hrup iz hodnika ali prihod obiskovalca. Za koncentracijo boste potrebovali veliko več energije, kot če se bo vse to dogajalo pred vašimi očmi.
  • Lončnice v pisarni so veliki pomočniki pri varovanju zdravja in ustvarjanju dobrega počutja. Z lepoto nas razveseljujejo, zelena barva nas umirjeno vzpodbuja, poleg tega osvežujejo zrak ter čistijo strupe in negativna sevanja. Za pisarne zelo priporočajo spatifile, nezahtevno zelenolistno belo cvetočo lončnico, pa tudi priljubljeni fikus benjamin, ki učinkovito čistita električna sevanja. Seveda pa na te pomočnike ne smemo pozabiti. Vodo, zrak in hranila potrebujejo kot vsa živa bitja. Pravijo, da jim tako kot ljudem izredno prija tudi lepa glasba, predvsem pa ljubeča roka. Dokler bodo rastline lepe in zdrave, bodo dobro vplivale tudi na okolje. Če zbolijo ali se posušijo, jih odstranite, da ne bo simbolika njihovega stanja delovala tudi na vas.
  • Fotografije sebe in svojih dragih postavite v zgornji desni kot pisalne mize, kjer je »območje odnosov«, kar bo pomagalo ustvariti harmonijo.
  • Glede na to, ali ste levičar ali desničar, telefon na mizi postavite tako, da pri dvigovanju ne boste z roko križali svojega telesa, saj s tem ustvarjate negativno energijo.
  • Kozarec vode na vaši desni strani povečuje kreativnost, na levi pa veča znanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *