Čiščenje s suhim ledom

Poznate suhi led? Veste kako poteka čiščenje s suhim ledom? Kje in kako se sploh uporablja? Je mogoče primerno za čiščenje v vašem podjetju ali ne? Takšna in podobna vprašanja si postavljajo številna podjetja, ki iščejo rešitev in se začnejo spoznavati s suhim ledom. Da bi lahko vedeli ali je čiščenje s suhim ledom primerno za neko dejavnost, stroj, proizvodno linijo ali podjetje, potrebujemo nekoliko več informacij.

Ponavadi izhajamo iz težave, ki jo imamo. Torej imamo nečistoče, ki bi jih želeli hitro, učinkovito in kar se da ugodno očistiti. Naj takoj povemo, da cenovno ugodno čiščenje s suhim ledom sigurno ni. Ampak če vračunamo zraven čas, koliko časa traja čiščenje, koliko časa nam čiščenje s suhim ledom recimo ustavi proizvodnjo, hitro pridemo do številk, ko postane čiščenje s suhim ledom dejansko edina možna solucija. Številne stranke so namreč mnenja, da tako dobro in tako hitro ni bilo še nikoli očiščeno. Z nobeno drugo tehnologijo.

Torej če želite čim manj ovirati proizvodnjo je čiščenje s suhim ledom vsekakor rešitev o kateri morate razmišljati.

Naslednja stvar iz katere moramo izhajati je tudi dejstvo kakšne naprave čistimo. Gre za naprave, ki os zelo občutljive na recimo čistila in vodo? Je potrebno njihovo razstavljanje pred vsakim čiščenjem, da lahko dostopamo do vseh delov naprave. Ter da se dosežejo mesta, kjer je nabrana umazanija in kasneje očiščena umazanija in čistila.

V takšnih primerih ima čiščenje s suhim ledom veliko prednost. Z izbiro primernih (dolge, ozke, ukrivljene…) šob, lahko pridemo tudi v težko dostopna mesta. Razstavljanje je potrebno le izjemoma. Težko dostopna mesta tako tudi dokaj hitro očistimo. Poleg tega pa, kadar gre za čiščenje s suhim ledom, ni nabiranja umazanije in čistil v težje dostopnih mestih. Suhi led namreč enostavno odpihne umazanijo, medtem ko sam spari v zrak in nam ostane le čista površina.

Pomembno je tudi, da vemo za kako občutljive naprave gre. Ali ne smemo uporabljati agresivnih čistil ali čistilnih medijev? Se pri čiščenju ne sme uporabljati vode oz. lahko voda podaljša postopke čiščenja? Če odgovorite pritrdilno na takšna vprašanja, je čiščenje s suhim ledom sigurno primerno. Čistila namreč niso potrebna, vode pa pri čiščenju s suhim ledom ni. Tako je primeren tudi za čiščenje elektronike, elektro omar, občutljivih elektronskih vezij, senzorike, stikal, robotov ipd.

Sedaj verjamem, da imate že več informacij in se že lažje odločite, ali je čiščenje s suhim ledom tehnologija, ki jo iščete, pa je morda do tega trenutka niti niste poznali. Sedaj imate možnost, da jo izkoristite in izboljšate svoje poslovne rezultate.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *