Apoteka

eapotekaBeseda apoteka se dandanes uporablja vse redkeje, saj večina Slovencev uporablja namesto apoteke besedo lekarna. Je pa beseda apoteka še vedno rabljena v tujih jezikih. V nemško govorečih državah tako zasledimo besedo ‘Apotheke’. Prve apoteke so v Evropi ustanavljali že v 13. stoletju. Življenja brez apotek pa si danes zagotovo skoraj nihče ne more več predstavljati.

V Sloveniji imamo apoteko, na katero smo lahko še posebej ponosni. To je apoteka v Olimju, ki je tretja najstarejša redovniška apoteka v Evropi, in sicer za apoteko v Parizu in Dubrovniku. Apoteko v Olimju so ustanovili pavlinski menihi. Pavlinski samostan v Olimju je bil zgrajen leta 1662. Pavlinci so med drugim tudi imeli pravilo o tem, da mora imeti vsak samostan sobo za bolne brate in lekarno z zdravili. Od prvotne apoteke je ostalo le nekaj posod, ki pa jih hrani Pokrajinski muzej v Mariboru.

V apoteki torej dobimo vse, kar potrebujemo, če nismo zdravi. Nekatere preprostejše prehlade, želodčne težave, glavobole in podobno pa lahko zdravimo z rastlinami z zdravilnimi učinkovinami, ki si jih lahko tekom leta posadimo na vrtu ali pa se odpravimo po njih v naravo. Številni imamo doma posajena zelišča, kot so meta, melisa, žajbelj, ognjič in podobno. Številne rastline z zdravilnimi učinkovinami kot na primer tavžentrožo, lapuh, šentjanževko, lipo, smreko (vršičke), trpotec, šipek, bezeg … pa lahko naberemo v naravi.

Tekom leta si tako lahko posušimo zelišča za čaje ter si tudi pripravimo sirupe. Domača lekarna je prav tako zelo pomembna, še posebej, ker je vse naravno in ne vsebuje aditivov. Paziti je le treba, da se spoznamo na zelišča, ki jih nabiramo. Danes so na voljo tudi številni tečaji, kjer tečajnike seznanijo z zdravilnimi učinki posameznih rastlin. Prav tako pa se v okviru tečaja le-te tudi nabira v naravi. V primeru, če vam zdravila iz domače apoteke ne pomagajo, pa je vsekakor treba obiskati zdravnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *