Koliko lumnov svetilnosti ima dobra delovna luč?

delovne lučiDelovne luči pogosto sodimo na podlagi nekaterih osnovnih lastnosti, ki nam povedo, kaj približno lahko od luči pričakujemo. Med najpomembnejšimi lastnostmi je nedvomno svetilnost, ki je običajno izražena v lumnih. Pri izbiri delovne luči je treba torej vedeti, koliko lumnov bomo potrebovali, na podlagi tega podatka pa se lahko podamo po nakupih. A prav to je lahko tudi velika past, ki ne prinese zadovoljstva z nakupom – svetilnost sama po sebi namreč še ni odločilni dejavnik, ki zagotavlja zadovoljstvo pri uporabi luči.

Dobra delovna luč ima lahko le 100 lumnov, lahko pa jih bomo potrebovali več tisoč. Svetilnost sama po sebi ni tista lastnost, ki naredi neko luč dobro ali slabo, veliko bolj pomembno je to, v kakšnih okoliščinah in za kakšno delo luč potrebujemo. Mamljivo je na primer izbrati močno luč z visoko svetilnostjo, češ da bo ta gotovo zadostila vsem mogočim potrebam, a to nikakor ni res – hitro se lahko zgodi, da je luč premočna. Svetilnost naj bo torej primerna glede na delo, ki ga nameravamo opravljati, in glede na okoliščine. Če želimo v zaprtem prostoru na hitro opraviti kakšno delo, ki ne zahteva posebne pozornosti glede detajlov in so vizualni kontrasti delovnih površin dovolj izraziti, bo delovna luč že pri kakšnih 500 lumnih povsem zadostila svojemu namenu.

Za delo zunaj je večinoma pametno izbrati zmogljivejše luči, še posebej, če bomo z njimi opremljali vozila ali pa jih uporabljali za osvetlitev na daljše razdalje. V tem primeru je treba svetilnost izbirati v rangu od 1000 lumnov naprej, a spet ne gre pozabiti na okoliščine. Dobra delovna luč bo tista, ki se bo v danih razmerah najbolje izkazala. Če potrebujemo močno osvetlitev na daljše razdalje, je visoka vrednost svetilnosti pomembna lastnost, za mnoga druga dela pa se bolj splača iskati druge odlike, saj svetilnost ni tako pomembna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *