Kdo je kriv za izbruhe v slovenskih podjetjih?

Delavci dveh po celi Evropi znanih slovenskih podjetij so se v septembru uprli vodstvu in pogojem, v katerih delajo, pa vendar je stanje še vedno slabo in je za obe strani zadovoljiv dogovor težko doseči.

Stanje v nekaterih slovenskih podjetjih je brez dvoma slabo, pravzaprav je za delavce v teh podjetjih že kar katastrofalno. Zagotovo tukaj ni potrebno posebej poudarjati, da gre predvsem za Muro in Gorenje. Pa vendar, koga kriviti za nastale razmere? Na kateri strani so nezmožni dialoga, ki bi za posledico imel uspešen dogovor, s katerim bi bili zadovoljni obe pogajalski strani, sindikati in vodje podjetij? Lidija Jerkič, predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije pravi, da sindikati niso krivi za nastale razmere v Sloveniji, saj da sindikat ne more biti odgovoren za splošno klimo. Pri tem vendarle priznava, da tudi oni niso brez napak in da del krive nosijo tudi sindikati. Predvsem zato, ker ne znajo komunicirati ne z notranjo in zunanjo javnostjo, zato denimo že razmišljajo o večji profesionalizaciji.
Morda bo potem lažje, vendar pa to ne spremeni dejstva, da je večina podjetij v krizo vstopila slabo pripravljena, Mura je celo že leta 2006 bila pripravljena za stečaj pa se ni nič storilo, da bi se zadeve drastično izboljšale. Do konca je delavcem najprej zavrelo v podjetju Gorenje, kjer je nenapovedana in popolnoma nepričakovana stavka začela v sredini septembra. Stavke ni pričakovalo niti vodstvo, vendar pa je dejstvo, ki ga stavka le potrjuje, da delavci ne zaupajo svojemu sindikatu. »Očitke o “prodanih dušah” smo doslej slišali že večkrat, zdaj stavkajoči sindikata zaradi strahu pred “zlizanostjo” z upravo niso priznali za svojega zastopnika v pogajanjih z vodstvom podjetja. Ob tem pa tudi sami dolgo niso izbrali skupine, ki bi jih zastopala. Ob večji enotnosti bi bila verjetno tudi pogajanja uspešnejša in bi jih morda zaključili prej. S tem pa prihranili čas, ta je zelo pomemben. Podatkov, da vsak dan nedela Gorenje izgubi dva milijona evrov, da v času boja za trg kupce lahko odvede do drugih proizvajalcev, ki na to komaj čakajo, stavkajoči ne bi smeli občutiti kot pritiska uprave. In tudi uprava tega ne bi smela izrabljati,« pravi v časopisu Delo novinar Brane Piano, ki torej krivdo za neuspešnost pripisuje predvsem neenotnosti. (Vir. www.delo.si)
Le dober teden kasneje pa je zgodaj zjutraj stavka izbruhnila tudi v našem največjem oblačilnem podjetju Mura. Nekaj sto zaposlenim, ki bi morali začeti delati za za nemški Boss in bi se stanje torej končno začelo izboljševati, so se pri stavki pridružili tudi delavci na čakanju in delavci Muralesa ter delavci v Ljutomeru. Kje je iskati razloge za takšne ukrepe, ki jih delavci izberejo v skrajnem obupu z željo po boljšem, človeka vrednem življenju? Razlogov je seveda več, eden izmed glavnih je gotovo vedno večja negotovost ter nejasen odgovor na vprašanje kaj bo z njimi in s podjetjem. Stavkajoči delavci so med drugim tudi zahtevali odstop sedanjega in konstituiranje novega nadzornega sveta, novo upravo, odstop vodstva tovarniškega sindikata ZSSS in sindikata dejavnosti in ponovno vzpostavitev soupravljanja delavcev. V podjetju Gorenje pa so šli v drugo smer, in sicer so zahtevali 10-odstotno zvišanje plač, osnova bi bila lanska oktobrska plača, prehod na 40-urni delovni čas s 1. oktobrom letos in izplačilo draginjskega dodatka v višini 150 evrov tudi za september.
Seveda pa je za obe strani zadovoljiv dogovor težko doseči, kar pomeni, da je na obeh straneh potrebna velika potrpežljivost in pripravljenost na odprt pogovor, saj v nasprotnem primeru uspeh ni mogoč. V najslabšem primeru lahko pride celo tako daleč, pravi Lidija Jerkič, da bo stavkala celotna panoga in lahko podobna zgodba kot Gorenje in Muro doleti tudi Rotomatiko, Metal Ravne, Adrio Mobil, Iskra Avtoelekriko, Prevent TRO, Štore Steel, Valis Štore, Livarno Maribor, Carrero Optyl in TCG Unitech.
Posledice bi za gospodarstvo seveda bile katastrofalne, saj sta že Murina in Gorenjeva stavka prišli po mnenju ministra Lahovnika v najslabšem možnem času in je razmere potrebno čimprej umiriti, vendar pa je to zagotovo naloga podjetij, saj Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost ter Slovenska zveza sindikatov Alternativa izrekli podporo zaposlenim v Muri in Gorenju. Delavce so pozvali, naj pri svojih zahtevah vztrajajo do konca. Menijo tudi, da je neodgovorno in cinično, da zaposlene pozivajo k ohranitvi trezne glave ter končanju “upravičenega protesta” prav tisti, ki so odgovorni za današnji katastrofalni položaj podjetij. (Vir: www.24ur.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *