Kakšno plačo si zaslužite danes?

Danes je situacija na trgu dela takšna, da so ljudje pripravljeni poprijeti za delo tudi pod bistveno slabšimi pogoji, kot so bili pripravljeni to storiti pred letom ali dvema. Stiska in primanjkovanje dela, je prisilo ljudi, da so za golo preživetje pripravljeni delati tudi za drobiž. Ne trdim, da je vsepovsod tako, saj so ponekod plače res nenormalne in neprimerno visoke trenutnemu gospodarskemu stanju, vendar je na nekaterih področjih predvsem v gradbeništvu, predelovalni industriji in še marsikje drugje, kjer je delovna sila bistveno manj izobražena in je konkurenca bistveno večja, to postalo že vsakdan. Žal je to sprožilo verižno reakcijo, da so podjetja pričela sistematsko zniževati plače svojim zaposlenim ali pa najemati poceni delovno silo, ki jo je v tem trenutku dovolj na trgu dela.

Nič nenavadnega ni torej, da vse več zaposlenih sprejme – ali pa vsaj razmišlja, da bi sprejeli – precej nižje plačilo od želenega. A kako boste sploh vedeli, ali vam ponujajo nižje plačilo, kot bi bilo to za delo na vašem položaju običajno, ali pa imate zgolj precej nerealna pričakovanja? Kako boste vedeli ali je plačilo, ki vam ga ponuja delodajalec primerno zahtevnosti ponujenega dela – morda vam bodo naslednji odgovori vsaj malo pomagali pri oceni vaše trenutne situacije. Žal pa vam v tem trenutku znam odgovoriti na vprašanje ali vzamete ponujeno delo pod določenimi pogoji ali poskusite kje drugje. To je na vas, da ocenite kakšne so vaše možnosti in zmožnosti.

Raziščite svoje področje
Žal na zastavljeno vprašanje ne obstaja univerzalen odgovor, opozarjajo strokovnjaki, ki zato poudarjajo, da mora vsak posameznik zase temeljito raziskati svoje področje dela in tako kar najbolj objektivno oceniti, kakšno je običajno plačilo za delo na njegovem položaju. Le tako boste namreč lahko zagotovo vedeli, kaj ponujeno plačilo pravzaprav pomeni in ali ga sploh lahko sprejmete ter kakšno pogajalsko izhodišče imate.

Ponujeno plačilo v mejah običajnega
Če ob svoji raziskavi spoznate, da je ponujeno mesečno plačilo približno enako plačilu ostalih zaposlenih, ki delujejo na z vami primerljivem področju, potem ste svojo zgodbo pravzaprav zaključili. Če se odločite sprejeti plačilo pod to ceno, da bi si tako zvišali možnosti za zaposlitev, se vam bo namreč hitro lahko zgodilo, da vas ne bodo izbrali, saj se bodo bali vaših (ne)kompetenc, prav tako pa se vas bodo izogibali tudi, če boste pripravljeni delati za precej manj, kot ste v preteklosti, saj bodo nadrejeni v vas videli tempirano bombo, ki bo kaj kmalu eksplodirala – in zahtevala višje plačilo. Ostanite torej v povprečju in si zagotovite možnosti za uspeh.

Ste ciljali previsoko?
Prav lahko pa se vam bo lahko zgodilo tudi, da boste spoznali, da ste ciljali precej previsoko. V tem primeru svojega pričakovanja nikar takoj ne oklestite, temveč temeljito premislite, zakaj ste pričakovali višje plačilo, kot bi bilo za vaš položaj običajno. Če menite, da ste preprosto dovolj dobri, da si to lahko privoščite in da lahko podjetju doprinesete tisto, česar drugi ne morejo, potem morda vašega želenega plačila sploh ne bo potrebno znižati. Kljub temu pa se pred odhodom na pogajanja o višini plačila vprašajte, za koliko ste svojo ceno pripravljeni spustiti in za koliko ste še pripravljeni delati – nato pa se svoje meje tudi vztrajno držite (Vir: aktiv.si).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *