Kaj je avtoplin?

Avto plin, oziroma LPG (liquefied petroleum gas) je sestavljen iz propana in butana. Morda boste slišali tudi izraz propan – butan, vendar je pri nas bolj uveljavljen izraz avto plin. Gre za stranski produkt pri predelavi surove nafte in zemeljskega plina. Je zelo podoben bencinu, vendar vsebuje manj škodljivih snovi, njegova uporaba pa je povsem varna. Zanimivo je, da avto plin nima niti barve niti vonja, vendar je zaradi večje varnosti odišavljen. Tako bi vonj v avtu hitro zaznali, vendar vonj ni prisoten, če je sistem ustrezno nameščen. Več o predelavi avtomobila v avto na plin www.plineks.si.

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj uporabljati avto plin, je zagotovo njegova prijaznost do okolja. Znanstveniki so namreč dokazali, da vsebuje manj škodljivih snovi in s tem so njegovi izpušni plini manj strupeni za okolico in za ljudi. Avto plin ne vsebuje trdnih delcev, kot druga goriva, na kar je opozarjala tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Prvi motor s pogonom na plin je bil izdelan v 19.stoletju. Kmalu za tem se je začela proizvodnja motorjev na plin, kar je bil ogromen uspeh. Zanimivo je, da kot gorivo niso uporabljali avto plina, temveč bencin. Razlog za to je, da v tistih časih niso znali predelati avto plina tako, da bi bil primeren tudi za transport. Zaradi ugodne cene so začeli avto plin uporabljati med gospodarsko krizo, a tudi to ni trajalo dolgo. Kmalu so kot gorivo spet začeli uporabljati bencin. Za razliko od tistih časov, je danes avto plin spet priljubljen. Cena je še zmeraj nizka, prednosti je pa toliko, da bi težko vse našteli. Če se odločite za uporabo avto plina, preverite, kje vam lahko predelajo vaše vozilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *