Rezervni deli, kako izbrati

avto rezervni deliIzbira rezervnih delov je lahko na prvi pogled preprosta. Vendar se nakup na tak preprost način, lahko izkaže kot neugoden. Rezervni deli so med seboj zelo različni. V prvi vrsti so rezervni deli različni med seboj. Različni pa so zaradi točno določenih zahtevanih funkcij. Hkrati so si tudi na videz enaki deli med seboj lahko zelo različni. Razlike se prepoznajo na več načinov. Kupci predvsem prepoznajo razlike v ceni, manj prepoznavne pa so druge lastnosti.

Na prvi pogled jih je praktično nemogoče ločevati, predvsem pa ne moremo določiti njihove lastnosti v času uporabe. Pri tem si kupci pomagajo na različne načine. Določitev večje ali manjše uporabne vrednost ter vseh drugih podobnih lastnosti opravijo ali na podlagi lastnih izkušen ali na podlagi tujih izkušenj. Lastne izkušnje so vsekakor dragocene, saj so pridobljene neposredno. Tuje informacije in reference so koristne. Največkrat se nanje zanesemo takrat, ko z določenim izdelkom nimamo izkušenj ali so naše izkušnje manjše. Zato se temu primerno odločimo poiskati informacije druge. Izbira vira informacije je različna, vsekakor pa vpliva na kakovost odločitve.

Rezervni deli so naprodaj na praktično vsakem koraku, v množici izbire pa se veliko kupcev preprosto povedano izgubi.

Nekateri viri so resnični in predstavljajo dejansko stanje. Drugi viri niso resnični, ker je njihov namen drugačen. Največkrat gre za željo po prodaji točno določenega artikla. Temu primerno se temu izdelku pripisuje predvsem dobre lastnosti, o slabih lastnostih največkrat ni niti besede. Po tem na drugi strani tudi prepoznamo kakovost informacije.

Dobra informacija je tista, ki vsebuje tako dobre kot slabe lastnosti točno določenega dela. Iz drugih področji je vsakemu človeku jasno, da v življenju težko najdemo stvar, ki ima izključno dobre lastnosti. Veliko več pa je stvari, ki imajo poleg dobrih tudi manj dobre lastnosti. Takšen primer je cena oziroma kvaliteta. Kvaliteten izdelek ima mnogo dobrih lastnosti. vendar hkrati tudi negativno lastnost v višji ceni glede na konkurenčne izdelke. Pri avtomobilskih delih ni nič posebno drugačno. Kakovostni deli so največkrat dražji oziroma imajo tudi negativne lastnosti, ki jih dober vir informacij ne zamolči. Včasih pa morajo biti takšne lastnosti kupcem tudi jasne in samoumevne.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *