Zimska in letna posteljnina

posteljnina-dormeoTudi vi radi spite pri odprtem oknu, da imate v spalnici vedno prijetno svež zrak, zaradi katerega je vaš spanec bolj kakovosten? Potem imate tudi vi verjetno dva kompleta posteljnine. Letna posteljnina je lahka in predvsem skrbi, da se ob toplih poletnih nočeh ne potite, zimska pa je toplejša in vas dobro greje tudi v nočeh, ko je zunaj pošteno pod ničlo. Posteljnina, ki jo uporabljamo poleti, je večinoma tanka in lahka.

Prešite odeje so najpogosteje iz bombaža, ki ne povzroča dodatnega potenja, prednost tankosti pa je tudi v tem, da jih brez težav potisnemo v pralni stroj in operemo. In poleti je za to potrebno poskrbeti kar nekajkrat. Tudi ob rednem menjavanju posteljnega perila se namreč posteljnina umaže, tako zaradi znoja kot uporabe različnih kozmetičnih sredstev (na primer mleka za telo po sončenju). Zimska posteljnina pa je običajno nekoliko bolj »naporna«, kar se tiče samega pranja. Marsikdo uporablja celo posteljnino, polnjeno s pravim gosjim ali račjim perjem – in za čiščenje ter nego tovrstnih odej je najbolje poskrbeti v čistilnici ali pralnici. Če takšno odejo vendarle operete kar sami, pa se vam ob pranju zgodi, da se perje stisne v velike kepe. Te je treba pred sušenjem na zraku ročno »razcefrati«, še bolje pa bo, če uporabite sušilni stroj, nastavljen na program za zelo občutljivo perilo. V tem se bodo skupki perja ob sušenju sprostili kar sami.

Poleg menjave odeje in njenega rednega pranja, pa je potrebno razmisliti tudi o tem, kakšno bo pozimi ter poleti posteljno perilo (poleti vam bo bolj prijalo iz satena, pozimi pa nekoliko bolj »kosmato«, na primer iz flanele). Tako prevleke za odejo kot vzglavnik kot rjuhe morajo skrbeti za prijetno hladen oziroma prijetno topel občutek. Poleg tega pa osnovna posteljnina sama po sebi ni dovolj. Marsikdo se za več udobja odloči tudi za posteljni nadvložek – poleti iz spominske pene, pozimi iz prave ovčje volne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *