Hernija

Življenje postaja čedalje težje, ne samo psihične obremenitve, tudi fizično smo čedalje bolj obremenjeni, kljub vsej modernizaciji vsepovsod okoli nas. Ni lahko, predvsem pa ne, ko se pojavijo kakšne zdravstvene težave.

Pa danes poglejmo malo več od hernije (http://www.hernija.com), in to mislim tiste hernije, ki nam dela težave med diskami v hrbtenici. Kaj pa sploh je hernija? Medvretenčna ploščica je blažilnik med dvema vretencema in hkrati največja neožiljena struktura v telesu, ki je podvržena zgodnjim obrabnim degenerativnim spremembam. Ena od posledic degenerativnih sprememb je hernija diska, ki pomeni izbočenje medvretenčne ploščice, navadno v smeri poteka živcev. Posledica hernije diska je bolečina v križu in/ali bolečina v nogi.

Hernija medvretenčne ploščice ledvene hrbtenice je pogosta, saj se v populaciji pojavlja v 2 do 4 odstotkih. Od vseh hernije hrbtenice jih na ledveni del odpade kar 90 odstotkov. Od lokacije hernije je odvisno katera korenina je prizadeta. Pri večji hernijaciji je lahko prizadetih več korenin. Bolečina lahko traja le hip, več dni ali celo tednov, pri nekaterih ljudeh pa se sprevrže v kronično. Močno upam, da tudi vas ne pestijo take ali podobne težave in, da se vam niti sanja ne o čem govorim. Za vse ostale pa upam, da ta bolečina čimprej mine in vas nikoli več ne ulovi. Lep dan še naprej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *