Toplotne črpalke Termoshop

Vse več sem nas pri gradnji in gretju hiše odloča za obnovljive vire energije. Ne nazadnje zato, ker nam država v takih primerih povrne delež naše investicije. Pri gretju prostorov in sanitarne vode so vedno bolj priljubljene toplotne črpalke Termoshop. Da pa izbira ne bi bila preveč enostavna, jih poznamo več vrst. Vsaka črpalka ne bo primerna za vsako lokacijo. Pa si na hitro poglejmo osnovne modele ki jih najdemo na trgu.

Poznamo toplotne črpalke zemlja-voda. Te izkoriščajo predvsem geotermalno energijo. Lahko uporabljajo zemeljske kolektorje ali zemeljske sonde. Iz narave dobijo približno 75 odstotkov energije za delovanje, ostalo moramo zagotoviti z električno energijo. Stroški ogrevanja so še vedno veliko nižji kot pri pečeh na olje ali plin.
Potem so tu še toplotne črpalke zrak-voda. Te kot glavni vir toplote izkoriščajo razliko v temperaturi zraka. Njihova postavitev je najcenejša, saj ne potrebujejo ne vodnih vrtin ne zemeljskih sond. Običajno jih lahko uporabljamo samostojno do minus 5 stopinj zunanje temperature. Ko postane še hladneje, potrebujejo dodatno pomoč drugega ogrevalnega vira. Samostojno zadoščajo za kraje z milejšim podnebjem, recimo za Primorsko. Novejši modeli delujejo samostojno že tudi do minus 20 stopinj. Primeren kraj za postavitev je klet ali podstrešje, saj tam temperatura le redko pade prenizko.

Toplotne črpalke voda-voda za svoje delovanje uporabljajo energijo podtalnice. Če pod hišo nimamo podtalnice, lahko to opcijo kar pozabimo. Ta vrsta sodi pod najbolj učinkovite, ker je toplota podtalnice konstanten vir. Imajo visok izkoristek in lahko samostojno delujejo čez celo leto. Z njimi lahko poleg objekta ogrevamo še sanitarno vodo. Za njihovo delovanje potrebujemo vrtine in vodno dovoljenje, tako zato jih ne moremo postaviti povsod. Vrtine so lahko do dvajset metrov globoke in niso nekaj kar bi si lahko postavili sami.

Toplotne črpalke ne samo grejejo, naše prostore lahko poleti tudi hladijo. Tako nam je prihranjen še strošek nakupa klime. Če vas zanima nakup toplotnih črpalk za sanitarno vodo, kliknite na povezavo http://www.zlatajesen.si/toplotna-crpalka-za-sanitarno-vodo/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *