Poti do iskanja nove kariere

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste se v čudovito jutro zbudili povsem brez energije in volje do življenja. Ponavadi taki občutki nastanejo kot posledica stresa, najpogosteje pa jih vzrokuje nezadovoljstvo na zasebnem in delovnem področju. Potrebno je poudariti, da taki občutki ne nastanejo kar čez noč, temveč se kopičijo vse dokler ne dosežejo kritične točke izbruha. Dobra stran je, da so taki občutki prvi znanilci sprememb, kar pomeni, da posameznik končno lahko začne razmišljati o sebi, o svoji karieri in o možnostih izpolnitve, razvoja ter posledično uspeha na vseh področjih.

Kako pa se lotiti razvoja in korenitih sprememb, ko pa je vendar to tako težko doseči, sploh pa je najtežje začeti? Vsake preobrazbe na delovnem mestu ali v zasebnem življenju se je najprej potrebno lotiti pri sebi, vendar pa je razmišljanje o sebi in ocenjevanje lastnih dejanj ena izmed najtežjih in najbolj bolečih stvari. Že sloviti pisatelj de Saint Exupéry je v svoji knjigi Mali princ zapisal, da: »Najtežje je soditi sebi, drugim je lažje. Če se ti posreči, da si pravično sodiš, si resnično modrijan,« in to zagotovo drži. Da je lažje, je potrebno začeti na začetku, in sicer je priporočljivo narediti obračun s preteklostjo z namenom ugotoviti, kje se nahajate v sedanjosti. Šele, ko je to popolnoma jasno, lahko začnete razmišljati o željah za prihodnost, da pa lahko začnete delati načrte za prihodnost, morate torej res dobro poznati sebe. To je prvo pravilo in prvi korak na poti k spremembam. Drugi zakon spremembe je postopnost, saj ničesar ne morete prehiteti in ne morete napredovati višje, dokler ne obvladate ravni, na kateri ste. Ker pa nihče ne poseduje vsega možnega znanja, je dobro pri iskanju samega sebe z namenom doseči boljšo kvaliteto življenja, torej tudi zadovoljnost na delovnem mestu, prebrati kakšno knjigo na to temo ali se udeležiti izobraževanja, povezanega  z duhovnim razvojem.
Zakaj je temu namenjena takšna pozornost? Zagotovo zaradi dejstva, da je vsak posameznik odgovoren zase in svoja dejanja ter da lahko le posameznik spremeni sebe in posledično svet okoli sebe, kar pomeni seveda tudi delovno okolje. Vse je povezano s poznavanjem lastne notranjosti in želja in ideje za razvoj se bodo pojavile, vendar takrat ko jih boste pripravljeni sprejeti in tudi upoštevati. Učitelj namreč vedno pride, vendar šele takrat, ko je učenec pripravljen. Ideje za razvoj lahko najdete dandanes na skoraj vsakem koraku. Končno se je namreč začel poudarjeti pomen posameznikovih misli in duhovnega razvoja na poti do uspeha. Tako so vam na voljo in v pomoč lahko številne delavnice, na katere vabijo letaki in internetne strani, vse pogosteje pa se pojavljajo številne pogovorne oddaje s koristnimi nasveti in napotki, kako do uspešnega razvoja. Seveda pa je zelo priporočljivo tudi branje strokovne literature s področja razvojne psihologije, ki je napisana z namenom pomagati in je pisana v preprostem jeziku ter dostopna v vsaki knjižnici, neprecenljivi, a žal v današnjem času vse redkejši, pa so zagotovo iskreni pogovori s prijatelji in znanci, ki so lahko izjemen vir navdiha in novih idej, v kolikor gre seveda za osebe, ki so vam blizu po notranjosti.
Šele, ko ste torej prišli skozi vse te faze osebnega razvoja in iskanja idej, ko natančno poznate svoje prednosti, potencial in pomanjkljivosti, se lahko lotite postopne spremembe kariere in torej delovnega okolja. Pot do sem je zagotovo dolga in ni lahka, zato je pa toliko lažja in hitrejša od te točke, ko veste, kdo ste in kaj natančno si želite in pričakujete od življenja. Šele sedaj namreč lahko izberete primerno izobraževanje, če je seveda le to zaželjeno ali celo nujno za spremembo. Za menjavo kariere ne obstaja nek profesionalen ali celo predpisan postopek, vendar pa je prav, da k stvari pristopite sistematično in resno. V prvi fazi je treba jasno opredeliti razlog za menjavo kariere, nato morate jasno določiti časovni potek menjave, pretehtati vse možnosti zapletov in preprek na poti. Pri menjavi poklicne poti je treba tudi biti korekten in delovati transparentno do vseh vpletenih, posebej do sedanjega delodajalca, saj nikakor ni dobro pustiti slabega vtisa, posebej ne ob odhodu.
Igor Koščak iz podjetja Manpower d.o.o. pa svetuje še: »Najpomembneje pa je, da resnično že obstaja neka možnost večjega uspeha ali razvoja lastne osebnosti z novo začrtano poslovno potjo oz. kariero, kot ju je posameznik dosegel na dosedanji poti. Ne nazadnje pa mora ta pot biti dolgoročno prava, kajti menjati karierno pot dvakrat je skoraj nemogoče, če želimo nekje biti resnično uspešni.” (Vir: www.revija.mojedelo.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *