S tradicionalno kitajsko medicino proti stresu

Stres zaradi pospešenega ritma življenja postaja vsakdanja stalnica. Pogosto se niti ne zavedamo vpliva, ki ga ima stresno življenje na nas, pa tudi takrat ko se, ne vemo, kako se proti stresu uspešno boriti. Marsikdo pri tem poseže po tabletah za lajšanje glavobola ali pa tistih, ki nam pomagajo hitreje zaspati. Tako telo izpostavljamo dvema neugodnima vplivoma: stresu in nenaravnim substancam. Ni nujno, da je edina rešitev za sodobne simptome stresa le moderna medicina, saj si pri borbi proti stresu lahko pomagamo tudi z alternativnimi metodami.

Alternativne metode so številne: holistična medicina (ang. Whole, izg. Hol, pomeni celovit, ves, cel, popoln), tradicionalna kitajska medicina, ajurveda, joga, aromaterapija, homeopatija ipd. Študije so pokazale, da kitajska tradicionalna medicina, ki vključuje akupunkturo, masažo, tai chi in qigong lahko znatno ublaži stres.
Telo reagira na stres z namenom, da ga varuje in regulira homeostazo. Naša naravna reakcija na nevarnost ali izziv je pozitivna, ampak kadar smo pod težkim pritiskom ali izven kontrole, postanejo reakcije na stres negativne. »Boj ali beg« je odgovor živčnega sistema, kako reagiramo na fizične in duševne spremembe v našem ravnotežju. V jeziku kitajske tradicionalne medicine prekomerno emocionalno spodbuda ali potlačitev poruši ravnotežje energije či, kar vodi v telesne poškodbe ali bolezni. Povečan krvni pritisk in raven kortizola (stresni hormon), kot tudi oslabljen imunski sistem so posledice, kadar telo napade stres. Simptomi se lahko še poslabšajo, kar privede do depresije, utrujenosti, napetosti, bolečin v želodcu, povečanega krvnega pritiska, migren, razjed na želodcu, srčne kapi ali katarja debelega črevesa. Za tiste, ki skrivajo bojazen, se stres ne odstrani in lahko vodi še do večji resnih zdravstvenih težav kot so rak, bolezni srca, diabetes.
Kitajska akupunktura in masaža, kot tudi tai chi in qigong, lahko blažijo stresne simptome s tem, da sprostijo endorfine, naravne telesne anestetike in izboljšajo cirkulacijo krvi in limfnih tekočin, ki prinašajo svež kisik telesnim tkivom. Ta povečan kisik odstrani odpadne produkte znotraj telesa in poveča okrevanje po bolezni. Kitajska medicina prav tako zniža raven stresnega hormona kortizola, zniža krvni pritisk in sprošča mišična tkiva. Akupunktura in akupresura sodita med pomembne naravne antistresorje. Profesionalni izvajalec akupunkture – zdravnik akupunkturist zniža delovanje simpatičnega živčnega sistema (med drugim uravnava srčni utrip ter krvni pritisk). Poglobljena raziskava, ki so jo na prostovoljcih izvedli strokovnjaki z Nacionalnega medicinskega inštituta, je pokazala, da je akupunktura učinkovita tudi pri slabosti (navzeji) in bolečini, obenem pa se je terapija z akupunkturo izkazala tudi pri odpravljanju slabosti in bruhanja v zgodnji nosečnosti (hiperemesis gravidarum). Prikazana raziskava je pokazala, da tradicionalna kitajska medicina vzpodbudi sproščanje opioidnih peptidov v telesu, naravnih kemičnih snovi, ki lajšajo bolečino.
Kdor se boji pikanja in akupunkture, si namesto iglic lahko privošči akupunkturo s posebno priročno aparaturo, ki so jo strokovnjaki skonstruirali in priredili za astronavte, medtem ko se gibljejo v vesolju. Lahkotna in relativno preprosta aparaturica fizioloških oblik, ki drsi po površini akupunkturnih točk, oddaja na ustreznih mestih posebne električne valove, za katere so najbolj dovzetne bolečinske točke in areali, kjer so te skoncentrirane. Specialisti predvidevajo, da se bo zaradi popolne odsotnosti bolečine in neprijetnega zbadanja s tankimi iglicami, vse več ljudi odločalo za protibolečinsko terapijo s sodobno in učinkovito »vesoljsko« elektropunkturo. Elektroakupunkturi pospešeno stopa ob bok laserska inačica akupunkture.
Glede na to, da vsa živa bitja težijo k samo-ozdravitvi, lahko rečemo, da je popolno zdravje človekovo naravno stanje. Bistvo samoozdravitve je doseganje in ohranjanje delikatnega energetskega ravnovesja.

http://www.altermed.org/

http://www.ezdravje.com
http://www.lahmedikal.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *