Varčevanje z energijo naj postane način življenja

Če želimo zagotoviti prihodnost svojim otrokom in vnukom, se moramo obnašati okolju prijazno in se truditi, da zmanjšamo naše negativne vplive na naravo. Vsako gospodinjstvo ima na razpolago številne možnosti za zmanjševanje porabe in tako tudi stroške elektrike in ogrevanja. S tem manj trpita tako naš družinski proračun kot tudi okolje. Če boste torej upoštevali vsaj nekaj teh nasvetov, boste svoje aktivnosti občutili tudi v družinskem proračunu.

Nasvet 1:
Hladilniki so pravi požeruhi energije. Poskrbeti moramo za dobro zračenje na hrbtni strani hladilnih in zamrzovalnih skrinj, še posebej pri vgradnih omarah. Če tega zračenja ni, se poraba energije poveča tudi do 10%. Priporočljivo je tudi, da hladilnih omar ne postavljamo v bližino štedilnikov in radiatorjev.

Nasvet 2:
Tudi sušilniki perila potrošijo veliko energije. Šele dobro izžeto perilo dajmo v sušilnik, saj s tem skrajšamo čas sušenja tudi do 30%. Če se le da, poleti sušimo perilo na odprtem.

Nasvet 3:
Pri kuhanju uporabljajmo ekonom lonce za hitro kuho. Le-ti prihranijo do 50% časa in do 30% energije. Če uporabljamo navadne lonce, obvezno lonec pokrijmo s pokrovko. Pri delno odprti pokrovki potrošite enkrat več energije, brez pokrovke pa kar trikrat več.

Nasvet 4:
Radiatorjev in drugih teles ogrevanja nikakor ne ovirajmo z zavesami ali pohištvom. Potrošnja energije za ogrevanje se tako lahko zviša celo do 40%. Po tuširanju mokrih brisač ne sušimo na radiatorjih, raje v kopalnico postavimo stojalo za perilo in brisače sušimo na njem.

Nasvet 5:
Pri zračenju prostorov bodimo pozorni na naslednje: ogrevanje popolnoma izklopimo, prezračimo s prepihom. Tako za isto zamenjavo zraka potrebujemo le kratek čas. Večkratno in pravilno zračenje skrbi za dobro bivalno klimo in je bolj učinkovito, kot če je okno cel dan rahlo odprto.

Nasvet 6:
Vsako znižanje temperature se odraža pri varčevanju denarja. Vsaka stopinja manj privarčuje okrog 6% energije ogrevanja. V stanovanju in delovnih prostorih zadostuje 20 stopinj, v kuhinji in spalnici 18, na hodnikih pa celo 15 stopinj. Energijo bomo privarčevali, če bomo preko noči temperaturo znižali za pet stopinj.

Nasvet 7:
Uporabljajte varčne žarnice. 20 wattna varčna žarnica namreč daje isto svetlobo kot navadna 100 wattna žarnica. Varčne žarnice so učinkovite v prostorih, kjer se žarnica uporablja najmanj eno uro dnevno (dnevne sobe, hodniki, kuhinje …).

Nasvet 8:
Zunanje prostore osvetljujmo z lučmi s senzorjem. Le-ti poskrbijo, da se luči vklopijo le po potrebi in se po nekaj minutah samodejno tudi izklopijo.

Nasvet 9:
Ne likajmo brisač, posteljnine in ostalih stvari, ki jih lahko uporabimo tudi zmečkane.

Nasvet 10:
Plastične vrečke za nakupovanje uporabimo večkrat ali še bolje, za nakupe uporabljajmo bombažno vrečo ali nakupovalno košaro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *