Alternativne metode sproščanja

Sprostitev postaja vedno pomembnejša, saj delovni tempo in način življenja nasploh postajata vedno hitrejša. Neprestano je potrebno biti maksimalno pripravljen na nove izzive in reševanje zahtevnih nalog, pa naj bo to na delovnem mestu ali v domačem okolju. Zagotovo je svet podjetništva eno izmed stresnejših delovnih okolj, vendar če želite, da bo vaše življenje v ravnovesju, da boste ostali v polni delovni in življenjski formi, se morate znati poglobiti vase, začutiti bitje svojega srca in slišati svoje dihanje. Šele ko se umirite, se lahko napolnite z novo energijo.

Da bi se obvarovali pred boleznimi, je vsak dan potrebno nekaj storiti zase in za svoje počutje, ker pa je primernih načinov sproščanja toliko, kot je posameznikov, je najprej potrebno tehnike sproščanja poznati, nato pa preizkusiti z namenom ugotovitve ustreznosti posamezne metode sproščanja. Po raziskavah se kar 72 % ljudi odloča za sproščanje z alternativnimi metodami, saj lahko večino izmed njih izvedejo sami doma ali pa kar na delovnem mestu v odmoru za malico. Kako se torej lotiti umetnosti sproščanja, če ste še začetnik na tem področju?
Začnete lahko z avtosugestijo oz. z avtogenim treningom, ki se ga je seveda pred izvajanjem potrebno naučiti, vendar ga nato lahko izvajate sami, ko imate 30 minut časa. Temelji na filozofiji, da vsi v sebi nosimo nedotaknjene rezerve zdravilne energije, ki jo lahko sprostimo s preprosto avtosugestijo in da nas naprej ne potiska volja, temveč mišljenje ter tako torej vpliva na stanje duha in posledično telesa. Za izvajanje na delovnem mestu je prav tako primerna le nekaj minutna dihalna terapija, ki temelji pa na sproščenem, neprisiljenem in zavestnem dihanju. Malo več, vendar ne več kot 40 minut, potrebujejo naslednje oblike sproščanja in so prav tako primerne za izvajanje na delovnem mestu, vendar le pod pogojem, da ste zaposleni na delovnem mestu, ki je času za sproščanje naklonjeno in ki ima primeren prostor, kamor se lahko umaknete v tišino.

Izvajate lahko metodo vizualizacije, kreativne vizualizacije ali pa progresivno mišično sprostitev. Pri vizualizaciji je potrebno opazovati sebe v različnih življenjskih vlogah, je nekakšno zavestno vodenje dnevnih sanj, vendar se je te mentalne predstavljivosti potrebno naučiti. Prav tako se je potrebno naučiti kreativne vizualizacije, s katero posameznik poskuša poglobiti zavest o svojem lastnem bivanju in kako z energijo misli tudi usmerjati njen tok. Najpreprostejša se še zdi progresivna mišična sprostitev, kjer je potrebno izmenično napenjati in sproščati posamezne mišice ali mišične skupine. Podobna tej je bioenergija po Lowenu, vendar ta vključuje poleg mišičnih še dihalne vaje, s katerimi lahko sprostimo nakopičena čustva – blokade in se je je prav tako možno naučiti iz različnih brošur, knjig ali člankov, lahko pa v centrih, ki ponujajo nekatere oblike sproščanja ali pa se jih seveda naučite od ljudi, ki jih že izvajajo. Več časa in znanja zahtevajo naslednje alternativne metode sproščanja in jih je priporočljivo izvajati doma: nam najbolj poznana znanost o telesu, duhu in duši je zagotovo joga, s katero dosežemo obladovanje in nadziranje vseh življenjskih impulzov.

Sledi ji meditacija, ki v prevodu pomeni »razmišljati« in »vaditi« in je navznoter usmerjena umetnost življenja, ki povzroči globlje dihanje, več kisika v krvnem obtoku, možgani postanejo bolje prekrvavljeni in posledično bolj sproščeni. Gibanje in zato priporočeno izvajanje doma zahteva streching, kjer gre za raztezanje in sproščanje posameznih delov telesa, lahko se odločite za terapijo s plesom, kjer s svobodnimi plesnimi gibi poskušate izraziti svoja čustva, predvsem negativna in se jih tako osvoboditi, vedno bolj priljubljena oblika skupinske vadbe na prostem pa postaja tai-chi, kar v prevodu pomeni »borba senc«, v ospredju pa je duševna sprostitev, izvajajo se mirni, tekoči gibi, ki so del borilnih veščin in so zasnovani na principu harmonične izravnave nasprotij jin-jang. Če vam naštete metode ne ustrezajo najbolj, ker bi morali sami največ storiti za sprostitev, potem je eden najprijetnejših načinov za sprostitev zagotovo masaža. Lahko se odločite za akopresuro, kjer gre za masažo s pritiskanjem na določene dele telesa ali pa za shiatsu, ki je masaža  pritiskanja s prsti na različne točke ob meridianih, ki so povezane z delovanjem vitalnih organov.
Pomembno pravilo, ki ga je potrebno upoštevati, je izbranost ustrezne metode. Nikar se ne lotevajte vseh naenkrat, saj bo to povzročilo le zmedenost in še večji stres. Izberite eno ali dve metodi in ju nekaj časa izvajate, nato poskusite  z drugima dvema in poskušajte dokler ne najdete prave metode za vas. Vi ste namreč lstnik svojega telesa – poslušajte, kaj vam govori in zelo hitro boste ugotovili, kaj vam ustreza. (Poveto po: www.tanjazelj.com )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *