Kje se uporablja reduktor?

reduktorReduktor se uporablja v mnogih panogah industrije, prav tako pa je prisoten tudi pri težki gradbeni mehanizaciji, kmetijski mehanizaciji in vozil za zahtevnejše vozne pogoje. Na kratko povsod tam, kjer želimo povečati vrtilni moment ter zmanjšati vrtljaje pogonskega agregata. Reduktor je pogosto tudi neviden, skrit za ohišjem naprav. Pogosto ga imamo tudi pred očmi, v nekaterih primerih tudi pogosto uporabljamo, pa se ne zavedamo njegove prisotnosti. V industriji opravlja reduktor zelo različne naloge, večinoma pa se zahteva zanesljiv in robusten industrijski pogon.

Najpogostejše so izvedbe s konstantno prestavo ter zobniška gonila. Reduktor ima ozobljena kolesa, ki prenašajo silo preko oblike zob. Gonila so lahko zobniška, vijačna, polžna, s stožčastimi zobniki ali planetna. Reduktorje sestavljajo zobniki, polžniki, polžna kolesa in drugi elementi.

Reduktorji z valjastimi zobniki pridejo v poštev pri vzporednih oseh, poglavitna elementa sta valjasti zobnik in pastorek. Stožčasti reduktorji imajo stožčasta zobnik in pastorek, uporabljajo se pri sekajočih ali mimobežnih oseh. Reduktorji z vijačnimi zobniki se uporabljajo pri mimobežnih oseh, ključni elementi so valjasti zobniki. Polžni zobniki se prav tako uporabljajo pri mimobežnih oseh, ključna elementa sta polžno kolo in polžnik.

Reduktor je zahtevna izbira, saj vpliva na delovanje, odzivnost, prilagodljivost in zanesljivost delovanja stroja. Kupcu so na voljo številni proizvajalci, tipi in velikosti. V pomoč so mu lahko strokovnjaki ali ljudje s praktičnimi izkušnjami, ki lahko nudijo teoretično in praktično informacijo o delovanju posameznega reduktorja ob znanih pogojih za predviden namen in življenjsko dobo.

Teoretično si lahko pomagamo s klasično metodo množenja navora motorja in deljenja števila obratov motorja s prestavnim, dodatno je potrebno upoštevati tudi neprekinjenost delovanja, dimenzije pogona, število zagonov in ustavljanj, sunkovite in enakomernost obremenitve reduktorja.

Teoriji je potrebo dodati prakso, predvsem informacije o delovnem okolju, njegovi čistoči, vlažnosti, temperaturi in drugih značilnostih. Pozabiti ne gre tudi za zahteve po hrupnosti ter razne druge zahteve, odvisno od pričakovanj in zahtev. Verjetno najpomembnejša lastnost izbire pa je možnost individualne prilagoditve željam kupca ter poprodajne storitve po nakupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *