Iskanje zaposlitve ali nove poslovne priložnosti v tujini?

Danes ko lahko v dnevnih časopisih vsak dan preberemo o novih stečajih in odpuščanjih delavcev, se lahko upravičeno vprašamo kam vse to sploh vodi. Kakšna je prihodnost slovenskega delavca in ali lahko sploh v Sloveniji še s poštenim delom dosežeš nek standard ali smo postali le država lopovov in lenuhov? Namen tega članka je sicer povsem nekaj drugega, vendar sem moral na začetku povedati nekaj svojih misli, ki se mi zadnje časa pletejo po glavi in, ki mi ne dajo miru zakaj sploh ostajam v privatnih vodah, zakaj plačujem davke in prispevke za vlado in celoten javni klobčič, ki se v teh poletnih mesecih, ko se s svojo firmo borim za preživetje, ukvarja več ali manj s problemom kje bo kdo preživel dopust in koliko bo lahko porabil? Tu bom raje zaključil svoj uvodnik, saj bi potem lahko članek izgubil svoj pomen, prav tako pa bi lahko kar hitro zašel še v politične vode, kar pa se mi v teh vročih dnevih, ko je zunaj čez 30 stopinj v senci, odkrito povedano ne ljubi.

Tako sedaj sem si malo olajšal svojo dušo, sedaj pa se posvetimo temi, kateri je sploh namenjen ta članek in sicer iskanje zaposlitve ali poslovne priložnosti v tujini. Po nekaterih statističnih podatkih lahko sklepamo, da se rast brezposelnosti v Sloveniji v zadnjem času nekoliko umirja oz. po zelo optimističnih informacijah celo zmanjšuje – mogoče zato ker so šefi velikih podjetij sedaj na dopustih in se tudi njim ne da v teh vročih dneh več ukvarjati z mislijo kje še lahko kaj nagrabijo za svoj žep. Tako je aprila 2011 znašala stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji 11,9% in se je že drugi mesec zapored znižala, tokrat za 0,3 odstotne točke. Vse to nas lahko navdaja z optimizmom, da se nekaj premika na bolje, vendar se bojim, da če sami ne bomo poskrbeli za sebe, se stanje v naši denarnici kaj bistveno ne bo izboljšalo. Torej na vas je, da se odločite ali čakati in jamrati kako je hudo ali pljuniti v roke, raziskati malo svoje možnosti in sprejeti odločitve, ki bodo lahko vplivale na vaše nadaljnjo življenje. Tukaj vam podajam nekaj koristnih nasvetov kje iskati priložnosti, na vas pa je da nekaj spremenite, ali tudi ne.

Če ste podjetnik ali imate podjetniško žilico in bi se radi preizkusili v teh vodah, lahko morda novo poslovno priložnost za svoj posel poiščete kje v tujini. Številna podjetja iz Evrope in drugih, tudi bolj oddaljenih držav, iščejo partnerje ali poslovne sodelavce za svoje podjeme in podjetniške ideje. Na vas je da raziščete kdo in na kakšen način je primeren za vaš posel oz. poslovno sodelovanje. Tako lahko na spletnih straneh Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicijeIzvozno okno vsakodnevno spremljate nove objave aktualnih poslovnih priložnosti po raznih povpraševanjih, poslovnih sodelovanjih, javnih in NATO razpisov in še marsikaj drugega. Prav tako lahko zelo dosti koristnih informacij in povezav v zvezi z novi poslovnimi priložnostmi dobite na spletni strani Enterprise Europe Network (EEN), kjer vam brezplačno nudijo informacije s področja mednarodnega sodelovanja, sodelovanja v programih EU, iskanja poslovnih partnerjev, itd. Če ste vešči tujih jezikov si lahko ogledate tudi uradno spletno stran Evropske komisije, kjer so objavljeni aktualni razpisi za podjetja in podjetnike iz vse Evrope. Tudi na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije lahko pridobite ogromno koristnih informacij in nasvetov glede poslovnega sodelovanja v tujini in iskanja novih poslovnih priložnosti.

Sedaj pa še nekaj informacij za iskalce zaposlitev. Tudi tu je kar nekaj spletni portalov in agencij, ki vam omogočajo iskanja novih priložnosti v tujini. V okviru Evropske Komisije in zaposlovanja v EU lahko informacije o novih zaposlitvenih možnostih pridobite kar na njihovi uradni spletni strani EURES – Evropska služba za zaposlovanje, kjer skupaj s partnerskimi službami iz vse Evrope (javni zavodi za zaposlovanje, sindikati in delodajalske organizacije) spodbujajo prost pretok delavcev znotraj Evropskega gospodarskega prostora ter Švice. Prav tako je namen portala informiranje, usmerjanje in svetovanje delavcem, ki so se pripravljeni preseliti v drugo državo, v zvezi z zaposlitvenimi priložnostmi ter pogoji življenja in dela v Evropskem gospodarskem prostoru. Portal je namenjen tudi delodajalcem, ki želijo v svojih podjetjih zaposliti delavce iz drugih držav. Če vas zanima zaposlitvena možnost izven Evropske Unije je najbolje, da se obrnete na veleposlaništva v tujini, kjer boste lahko pridobili določene informacije ali napotke kje in kako do nove zaposlitve – seznam veleposlaništev in konzulatov.

Tako, na kratko sem vam želel predstaviti možnosti, ki jih kot podjetnik ali iskalec zaposlitve imate danes na trgu, na vas pa je ali bo to samo še en članek, ki ste ga v teh vročih dneh z muko prebrali ali pa boste pridobljene informacije izkoristili sebi v prid.

Želim vam čim bolj uspešno iskanje novih priložnosti v vašem življenju!

Boštjan Čertalič
www.evropartner.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *