Kako zdrav način življenja pripomore k delovnim rezultatom?

Dejstvo, ki ga nikakor ni možno zanemarjati je, da lahko vsak posameznik normalno funkcionira le, ko je telesno in duševno zdrav. Za razliko od preteklisti, pa je za zdravje danes potrebno storiti veliko več, kar je čisto logično in razumljivo, saj se, ponovno v primerjavi s preteklostjo, danes veliko manj gibamo v naravi in na svežem zraku, stresne obremenitve pa so postale del posameznikovega vsakdana. Prav tako je dejstvo, da je posameznik ob redni telesni aktivnosti in pravilni prehrani veliko lažje sposoben sprejemati pomebne odločitve na delovnem mestu, z redno telesno aktivnostjo se sprošča hormon sreče, kar pripomore k pozitivnejši klimi na delovnem mestu, s pravilno prehrano pa se povečajo zaloge telesne energije in se tako poveča produktivnost posameznika, kar ima za posledico uspešnost podjetja. Povezava med zdravim načinom življenja in uspešnostjo na delovnem mestu je direktna in je torej nikakor ne gre prezreti.

Kako pa ob vse večjem pomanjkanju časa in velikem številu vsakodnevnih opravkov najti še čas za zdrav način življenja? Čisto preprosto, vendar je novosti pri zdravem načinu življenja potrebno vpeljevati postopoma, z veliko mero discipline in potrpežljivosti, saj se rezultati pokažejo šele čez nekaj časa. Nenapisano pravilo pravi, da telo za popolno ozdravitev potrebuje ravno toliko časa, kot je potrebovalo, da je zbolelo in ker nihče ne zboli v trenutku, pa naj gre za telesno ali duševno bolezen, je potrebno vztrajati. Da bo lažje, vam na tem mestu predstavljamo, kako imajo lahko majhne spremembe velik pomen za zdravje in posledično dobre poslovne rezultate.

  1. Preberite nalepke na zadnji strani produktov, ki jih nameravate kupiti, da boste natančno vedeli, kaj jeste. Sestavine naj bodo naravne, saj umetne sestavine negativo delujejo na telo, in sicer je posledica ponavadi neurejena prebava, ki je vzrok za utrujenost, sami pa najbrž veste, da si, če želite na delovnem mestu biti maksimalno dejavni in storilni, utrujenosti ne morete privoščiti.
  2. Če ste pretežki, se nujno osredotočite na izgubo teže, saj bo le tako vaše telo sposobno energijo porabiti za miselne procese, namesto da vso porabite že s hojo po stopnicah. Energija namreč vpliva na dobro prekrvavljenost možganov, ki je nujno potrebna pri reševanju težjih problemskih nalog na delovnem mestu.
  3. Svoje duhovno in duševno dobro počutje poskušajte ohraniti nedotaknjeno in se ne prepistite škodljivim vplivom okolice. V svoj osebni prostor spustite le sebi primerne ljudi. Kako pa vedeti, kateri so tisti primerni ljudje za vas? Zagotovo vam je znano, ko vam nekdo enostavno črpa energijo in ste potem še dneve slabe volje? No, takih ljudi v bodoče ne spuščajte v svoj osebni prostor, saj vam lahko s svojo negativno energijo in preveč kritičnim pogledom na svet le vzamejo pozitivno naravnanost in voljo na poti do uspeha.
  4. Vsak dan si vzamite vsaj 30 min časa za telesno vadbo in telo vam bo hvaležno. Kmalu se boste zaradi izločanja hormona sreče med izvajanjem telesne vadbe počutili veliko bolje, na tak način pridobljena kondicija pa vam bo koristila na dolgih poslovnih sestankih, kjer je potrebna večurna zbranost in osredotočenost.
  5. Izjemno priporočljiv je vsakotedenski popolni odklop od dela, ki naj se zaradi več prostega časa izvaja ob koncu delovnega tedna. To lahko dosežete z obiskom kakšne dobre zabave ali pa z dolgimi sprehodi brez cilja, s kolesarjenjem, plavanjem v poletnih mesecih, skratka možnosti so neomejene, edini pogoj je, da taka obika vadbe traja vsaj tri ure. Zakaj tako dolgo? Približno tako dolgo namreč traja, da možgani preklopijo in postanejo neobremenjeni s težavami tedna. Se sprašujete čemu takšna oblika rekreacije? Dokazano je, da je posameznik sposoben maksimalno funkcionirati šele, ko si popolnoma spočije.
  6. Zgradite močne, tople in pristne odnose v družini in s prijatelji. Zaradi zaupanja med posamezniki se prebudi občutek sprejetja in ljubezni. Dom in prijatelji so namreč tisto zatočišče, kamor se posameznik zateče v primeru poraza, hkrati pa je dom kraj, ki posamenika polni s pozitivno energijo in voljo do dela, ki je v poslovnem svetu še kako pomembna.
  7. Opustite kajenje in zmanjšajte pitje alkohola. Oboje namreč uničuje možganske celice, ki so temelj vseh miselnih procesov in več kot jih je, lažje boste kos zahtevam na delovnem mestu. Opustitev kajenja in pitja alkohola vam bo tudi dalo veliko samozavesti ter občutek, da zmorete vse, ki je zelo pomemben v svetu podjetništva, posebej na višjih položajih ko gre za razne predstavitve, pridobivanje novih strank ali investitorjev.

Upoštevanje naštetega zagotovo vodi do bolj zdravega načina življenja, kar ima za posledico nedvomno boljše delovne rezultate in večjo delovno uspešnost. (Prevedeno po: http://ezinearticles.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *