Koruza

Koruza je v Evropo prišla po Kolumbovem odkritju Ameriki. Če smo natančni izvira iz Peruja. Koruza je enoletna rastlina, ki se uporablja predvsem za prehrano in za živalsko krmo. Združene države Amerike so največja pridelovalka koruze na svetu. Iz koruze se seveda pridobiva tudi koruzna moka. Jaz jo največkrat uporabljam pri pečenju koruznega kruha, ki je med mojimi najbolj priljubljenimi kruhi. Priprava koruznega kruha je od običajnega nekoliko drugačna, saj moramo koruzno moko popariti. V koruzni kruh dodamo tudi malce več sladkorja.

Med priljubljenimi jedmi iz koruze je tudi polenta. Največkrat uporabim seveda kupljeno instant polento, ki je narejena v petih minutah. Če pa se lotimo kuhanja polente iz koruznega zdroba, si moramo vzeti kar precej časa, saj moramo zdrob kuhati zelo počasi kakšno uro, pri tem pa polento ves čas mešati, saj bi se drugače sprijela na posodo in začela žgati. Je pa takšna domača polenta v katero pred koncem vmešamo maslo in izdatno porcijo naribanega parmezana vsekakor veliko bolj okusna od njene instant različice. Polento največkrat postrežem z golažem ali pa jo ohladim, predevam v ozek pekač in nato narežem na 2 cm rezine ter spečem na žaru.

Zelo veliko uporabljam tudi koruzo, ki jo kupim v pločevinkah. Skuhana koruzna zrna uporabim za razne solate ali pa jih ponudim kot prilogo, ko si naredimo mehiške tacose. Zelo mi je všeč tudi koruza juha.

V poletnih mesecih si na morju velikokrat kupimo na stojnicah pečeno ali kuhano koruzo. Še vedno se nisem odločil katera mi je ljubša. Vsekakor imam nostalgične spomine na pečeno koruzo, ko smo kot otroci na sosednjih njivah v drugi polovici rabutali koruzo in jo nato, ko je padel mrak pekli na kakšnem vrtu pri prijateljih.

Seveda na koncu ne smemo pozabiti na verjetno najbolj priljubljen prehranski izdelek, ki izvira iz koruze in sicer na kokice, brez katerih v zadnjih letih ne mine noben obisk kino predstave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *